SELAMAT DATANG KE SIJIL TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KOMPUTER IKM LUMUT PERAK

Informasi Semester

  1. Pendaftaran Pelajar Baru Sesi Januari-Jun 2017 pada 27 Disember 2016
  2. Minggu Silaturahim 27-30 Disember 2017
  3. Pendaftaran Pelajar Kanan Pada 3 Jan 2017
  4. Latihan Industri 3 Januari 2017-19 Mei 2017
  5. Pembelajaran & Penilaian 1:3 Jan - 10 Mac 2017
  6. Pembelajaran & Penilaian 2:20 Mac-12 Mei 2017
  7. Minggu Aktiviti:13-17 Mac 2017
  8. Minggu Ulangkaji:Minggu 15-19 Mei 2017
  9. Peperiksaaan Akhir 22 Mei - 16 Jun 2017
  10. Cuti Sem 12 Jun - 7 Julai 2017

Free Codes

Followers

Saturday, January 1, 2011

Buat Partition Baru Dalam Windows

Kebanyakan hard disk yang dijual sekarang adalah bersaiz besar, paling kurang pun 160GB. Bila anda dah pasang hard disk ni ke dalam komputer, seelok-eloknya bahagi-bahagikanlah ia kepada beberapa partition. Partition ni apa ye? Kalau anda tengok dalam My Computer ada C:, D:, E: dan sebagainya, itulah partition.

Jika dalam hard disk anda masih ada ruang kosong, anda boleh buat partition baru dengan mudah tanpa menggunakan sebarang software tambahan. Hanya perlu menggunakan Computer Management yang sudah sedia ada dalam Windows. Ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Right-click pada My Computer dan pilih Manage. Computer Management akan dibuka.
  2. Pada bahagian sebelah kiri, pilih Disk Management.
  3. Pada bahagian sebelah kanan, right-click pada partition yang kosong (Unallocated) dan pilih New Partition.
    new-partition-02
  4. Klik Next pada paparan “Welcome to the New Partition Wizard”.
  5. Primary partition atau Extended partition? Jika anda tak pasti nak pilih yang mana, terus klik Next.
    new-partition-03
  6. Tetapkan saiz partition anda dalam MB. Sebagai contoh, saya memasukkan angka 40000 yang bersamaan dengan 40 GB. Klik Next.
    new-partition-04
  7. Biarkan pilihan seperti biasa (Assign the following drive letter) dan klik Next.
    new-partition-05
  8. Biarkan pilihan seperti biasa (Format this partition with following settings) dan klik Next.
    new-partition-06
  9. Klik Finish dan proses format partition akan bermula.
    new-partition-07

Tunggu sehingga proses format berakhir dan anda sudah boleh mula menggunakan partition baru tersebut.


Related Posts with Thumbnails


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...